گیربکس صنعتی چیست و چه نقشی در صنعت دارد؟
از همین رو قصد داریم در این محتوا به بررسی همه جانبه ی این تجهیزات مهم صنعتی بپردازیم.
گیربکس صنعتی از تعداد زیادی چرخ دندهی دوار به منظور انتقال قدرت و تولید گشتاور ساخته شده است. در واقع این چرخ دندهها پشت سر هم کار میکنند تا یک ویژگی مکانیکی یعنی انتقال قدرت عالی را ارائه دهند.
با ضرایب دنده چندگانه، امکان جابجایی بین سرعت و گشتاورهای مختلف بر حسب نیاز وجود دارد و این کار میتواند به صورت دستی یا خودکار انجام شود. لذا موتورها میتوانند گشتاور بالا را در قدرت و سرعت کم عرضه دارند. این به دلیل عملکرد چرخ دندهها در گیربکس است که به عنوان یک ضریب دهنده گشتاور عمل میکنند و به موتورهای کوچک اجازه میدهند تا گشتاور بیشتری تولید کنند.
پس بدیهی است که صنایع مختلف به حضور این گیربکسها در محیطهای کاری خود نیاز داشته باشند. برخی از این صنایع به شرح زیر میباشند:
کاربرد گیربکس صنعتی در تولید کاغذ
این روزها علیرغم این که غالب خدمات و امکانات الکترونیکی شدهاند اما همچنان محصولها و کارمندان به حجم انبوهی از کاغذ نیاز دارند. لذا تولیدکنندگان کاغذ باید به خط تولید خود شتاب بخشند.
در صنعت کاغذ، بیشتر گیربکسهای ساخته شده از فولاد، چدن و آلیاژهای آلومینیوم استفاده میشوند. گیربکس چرخ دندهدار شافت نیز از جمله متداولترین گیربکس شناخته شده در این صنعت میباشد.
کاربرد گیربکس صنعتی در تولید سیمان و فولاد
در تولید سیمان، غالبا گیربکسهای قوی مورد نیاز هستند تا ضمن تقویت موتور و کاهش سرعت، گشتاور بالایی تولید نمایند. البته تولید گشتاور باید متناسب با اندازه و قدرت موتور باشد تا حضور گیربکس کارآمد محسوب شود.
تولید فولاد پروسهای سخت و زمانبر میباشد.
برای این که بتوان دستگاهها و ماشینآلات این صنعت را برای مدت طولانی روشن نگه داشت، بدون این که قدرتشان کم شود، باید از بهترین نمونههای گیربکس استفاده کرد. گیربکسهای دندهای و خورشیدی بهترین تجهیزاتی هستند که ماندگاری دستگاههای صنعتی را افزایش میدهند.
نقش گیربکس صنعتی در تولید فرآورده های قندی
استفاده از چغندر و ملاس در تولید فرآوردههای قندی و شکری باعث شده که تولیدکنندگان به طیف گستردهای از ماشینآلات احتیاج پیدا کنند. گیربکسهای خورشیدی و مارپیچ از جمله نمونههایی هستند که در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرند.
معرفی اجزا و قطعات گیربکس صنعتی
هر گیربکسی شامل مجموعه قطعاتی است که در کنار هم با قدرت و دقت کار میکنند تا مناسبترین خروجی را برای کاربران خود ایجاد نمایند. اجزای تشکیلدهندهی گیربکسهای صنعتی به شرح زیر میباشند:
پوسته گیربکس: پوسته غالبا قطعهای است از جنس چدن ریختهگری شده که دندهها را درون خود جای میدهد.
شافت ورودی و خروجی: شافت ها قطعاتی از جنس فولادند که در دو نوع ورودی و خروجی یافت میشوند. شافت ها میتوانند هم تو خالی (HOLLOW) و هم توپر (Solid) باشند.
بیرینگ Bearing نام دیگر بیرینگ یاتاقان است. یاتاقانها به شافت ها کمک میکنند تا بارهای محوری و شعاعی اضافی را به خوبی تحمل کنند.
کاسه نمد: کاسه نمد که نام دیگر آن نشت بند Seal نیز میباشد دو وظیفهی مهم و اصلی دارد:
از بیرینگ ها در برابر گرد و غبار و آلودگی محافظت کند.
از روغن داخل پوسته نگهداری کند.
درپوش روغن: روغن گیربکس نقش مهمی در عملکرد آن دارد و درپوش به حفظ، کنترل و بازبینی روغن کمک مینماید.
محاسبه گشتاور خروجی الکتروگیربکس صنعتی
Τ = P x 955 / n²
تفاوت گیربکس صنعتی با گیربکس ماشین
این روزها موتورهای الکتریکی جز لاینفک صنایع مختلف محسوب میشوند. موتورها نیروی مورد نیاز برای کار ماشینآلات را فراهم میکنند. این در حالی است که هر سیستم و دستگاهی نیاز به قدرت و دور موتور متفاوتی دارد.
از همین رو یک گیربکس یا جعبه دنده به عنوان یک واسطه میزان انرژی موتورها را تعدیل میکند. ماشینها نیز از جمله تجهیزاتی هستند که در ساختار خود موتورهایی دارند که انرژی مورد نیاز ماشین ها برای حرکت را در اختیارشان قرار میدهند.
اما در خودرو، گیربکس تنها بخشی از سیستم انتقال قدرت است که با کمک صفحه کلاچ سرعت ماشین را در دندههای مختلف تنظیم میکند. ضمن این که جهت حرکت ماشین (یعنی حرکت به جلو یا عقب) به عملکرد جعبه دنده بستگی دارد.
توان نامی ورودی HP1 – KW1 توان ورودی
به هنگام بررسی توان نامی ورودی باید به دیتاشیت یا پلاک موتور مراجعه کنید نه پلاک گیربکس.
توان درج شده بر پلاک گیربکس توان مصرفی را نشان میدهد. توجه نداشتن به تفاوت این دو عدد به هنگام خرید یا سفارش گیربکس صنعتی باعث میشود که قدرت سیستم و دستگاه مورد نظر شما کاهش و استهلاک آن افزایش یابد.
برچسب ها:
- فنی